post

Кандидатстването по европрограми онлайн ще бъде истинска революция и облекчение  за нас, нещо като електрификацията. Това каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин” на bTV. По думите му в момента хартиените документи за една поръчка достигат до 7-10 кг. „На мен самия ми се е случвало да подам на 100 кг документация за един голям инфраструктурен проект”, коментира министърът времето, когато беше кмет на Габрово.

Според Дончев ефектът от въвеждането на електронното подаване ще има няколко положителни ефекта – пестене на средства, техническо облекчение, както и възможност за подаване по всяко време на денонощието преди крайният срок.

„Ако вие приключите работа в 2 часа през нощта, изпращате документите и системата го регистрира. Няма да се налага да чакате, за да идете и да подадете книжата на място.”, коментира той.

Друг положителен ефект ще бъде и избягването на субективизма, както и досадното чакане на гише.

„И не на последно място онлайн кандидатстването ще въведе друг вид дисцплина. Всяка стъпка ще има електронно измерение и при определена неточност или нередност ще може да се реагира веднага”, каза още министърът.

Към момента у нас са регистрирани между 27 – 28 млн. лева финансови нередности в подадените кандидатури за евросредства.  Според Дончев обаче не винаги страва въпрос за опит за кражба, но и е по-скоро недостатъчна административна подготовка.

По отношение на  Закона за обществените поръчки (ЗОП), който трябва да бъде приет скоро, Дончев обясни, че ще бъде създадена типова документация, по която да се кандидатства. Това ще създаде дисциплина и облекчение на бизнеса, добави той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *