post

Корпорацията Sharp обяви свой проект за нискоенергийна къща в японския град Сакай. Нейното изграждане вече е приключило и се очаква този месец да започнат реалните тестове на технологиите, с които е оборудвана. Те ще позволят на домакинствата да минимизират сметките си за електричество и отопление, съобщава Тech-on.

Къщата е с площ 271 кв. м, което е почти два пъти повече от един средно статистически японска дом. В нея са вградени множество технологии, които пестят, генерират и съхраняват електричество. В тях са фотоволтаична батерия с мощност от 9 kW, зареждана от соларни панели на покрива, както и светодиодно осветление (LED), снабдено със сензори, които следят нивата на осветеност през деня и присъствието на хора в стаята.

Къщата разполага и с “интелигентна” система, която визуализира и контролира консумацията на енергоспестяващите електроуреди, работещи с постоянен вместо с традиционния променлив ток.
Към системите в къщата могат да се добавят и батерии за съхраняване на енергия на Eliiy Power с мощност от 8kWh, както и енергоспестяващ климатик на Sharp.

Така проектът на Sharp се вписва идеално в новата политика на Япония да развива енергийната си система на локално ниво, вместо да разчита на добива и преноса на електричество по традиционния начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *