post

Държавата трябва да бъде гарант на социално слабите граждани при тегленето на банкови кредити за саниране на жилищата. Това предложи депутатът от партия “Атака” Николай Пехливанов и заместник-председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление в предаване по БНР.

Той припомни, че над 70 на сто от сградния фонд в страната се нуждае от саниране, а към момента са регистрирани само 7 сдружения на етажната собственост. Без тези сдружения, не може да се кандидатства за отпускане на средства за тази дейност.

Аз съм изключително изненадан, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството не предложиха никакъв финансов модел за подпомагане на социално слабите и безработните при саниране и обновяване. Имам идея, това е практика, която е работеща в другите бивши социалистически страни, държавата дотира до 30-40% съфинансирането на някои граждани, а тези, които са регистрирани като социално слаби, на 100% им се дават средствата под формата на заемни средства, след което при смяната на собствеността или при онаследяване парите се връщат обратно на държавата, заяви Пехливанов.

В събота Пехливанов връчи сертификати на 400 души, преминали през курс за домоуправители. Според тях в жилищните блокове има между 20 до 30 процента некоректните платци. Едните са социално слаби, а другите просто не искат да плащат, коментира Оник Пилибосян, управител на етажна собственост, цитиран от ekipnews.bg.

Това е една от основните пречки за подобряване на състоянието на сградите. Статистиката сочи, че България е на последно място по обновяване на жилищния фонд в Европа.

В Закона за етажната собственост трябва да има дефиниция да бъдат ограничени правомощията на неизряден платец, например да не може да участва при взимането на решения, да няма право на глас, докато не си изплати задълженията към останалата част от собствениците, предлага Николай Пехливанов.

Общо 63 млн. лева отпуска Европейския съюз за саниране на сгради. Схемата беше открита преди седмици и по нея собствениците ще могат да получават до 50% безвъзмездно съфинансиране. Регионалният министър Росен Плевнелиев обеща останалата част от сумата да може да бъде покривата с безлихвени банкови кредити. По предварителни изчисления обаче отпуснатат сума ще бъде достатъчна само за около 700 сгради.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *