post

Комплексът “Златни пясъци” и Созопол са двете критични точки по Черноморието. Към момента там няма нормални пречиствателни станции, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
По думите й и в двете места сезонът през тази година ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване на отпадните води.

Пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци” е проектирана за около 15-20 хил. легла, а в момента те са двойно повече. За нова станция и дълбоководно заустване са необходими около 45 млн. лв.
До края на годината ще бъдат сключени още договори за изграждане и модернизиране на пречиствателни станции в страната, като до няколко дни ще бъде сключен контракт за такова съоръжение в Елин Пелин, подчерта Караджова.

Министърът беше на официалното откриване на новата пречиствателна станция за отпадъчни води от фосфорното производство на “Агрополихим” АД в Девня. Инвестицията в станцията е на стойност 20 милиона лева, посочи директорът на завода Филип Ромбалд. По думите му цялата инвестиционна програма на “Агрополихим” е общо над 100 милиона лева.

В нея е включено изграждането на ново депо за фосфогипс, което ще струва 16,5 милиона лева, както и на нова инсталация застабилизиран амониев нитрат за 30 милиона, която трябва да започне да работи до края на годината.

От завода планират още да реконструират отделение в цеха за амоняк, където ще бъдат инвестирани близо 5 милиона лева. През март 2012 година ще започне изграждането на склад за съхранение на течен амоняк, където ще бъдат вложени 30 милиона лева, а съоръжението трябва да бъде готово до май 2013 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *