post

Структурните фондове на ЕС ще подпомогнат енергийната ефективност и възобновяемата енергия с нов фонд, който е съвместно дело на Европейската инвестиционна банка и испанския Институт за енергийна ефективност и диверсификация, съобщи порталът New Net, цитиран от publics.bg.

Задно те ще създадат инвестиционен фонд в рамките на програмата JESSICA, чийто първоначален бюджет ще е 127,6 млн. евро.

Капиталът ще бъде разпределен между местни фондове за градско развитие, управлявани от финансови институции, които ще бъдат избрани чрез подаване на оферти.

Целевият капитал, който фондът трябвада напрупа до декември 2015 г., включително чрез частен капитал е в размер на 600 млн. евро.

Според Магдалена Алварес Арза, вицепрезидент на ЕИБ, коментира, че фондът ще удвои ефектът от действието на JESSICA по посока на възобновяемата енергия и енергийната ефективност, заложени в целите на ЕС.

Фондът ще финансира и проекти в областите екологичен транспорт, строителство, индустрия, инфраструктура, комунални услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *