post

Наред със София, Черноморието е другият най –активен пазар в страната през първото полугодие на 2011 г,  сочи анализ на компанията за имоти Bulgarian Properties. И ако този в столицата е движен изцяло от български купувачи, то по морето клиентите са почти 100% руски. Продажбите в тези 2 региона съставляват 40% от общия обем продажби в страната, което им дава водеща роля при определяне на пазарните тенденции съответно в жилищния и ваканционния сегмент, коментират от компанията.
На обратния полюс е обаче сегменът с планинските имоти. От компанията отчитат слаб интерес към зимните курорти и продължаващ спад на цените в Банско.

Продажбите в района на южното Черноморие
са водещи за ваканционните морски курорти, поради основната причина – спад на цените и наличие на голямо предлагане. Продажбите там са само и единствено имоти с цени под и близки до строителната им себестойност. При препродажби в нередки случаи продавачите са съгласни да се разделят с имота си на цена до 60% по-ниска от цената, на която имотът е бил купен в годините на бума (2006-2008).

Брокерите отчитат нарастващ обем на продажбите с началото на летния сезон. Очакванията са интересът към българското Черноморие да се запази стабилен и през следващите месеци, особено в разгара на сезона. Обемът на продажбите се е увеличил с около 50% спрямо същия период на 2010 г., а средната цена на сключените сделки за покупка на апартаменти е 31 720 евро за второто тримесечие на 2011 г. Продажбите са концентрирани основно в района на к.к. Слънчев бряг.

Продажбите там се осъществяват на цени между 450 и 850 евро на кв.м. Най-евтините продадени апартаменти са на цени около 450 евро на кв.м. и са в повечето случаи необзаведени жилища в завършени комплекси далече от плажа. По-близо до плажа (в рамките на 300-500 м) имотите стурват вече между 480 и 650 евро на кв.м. – напълно обзаведени и в работещи комплекси. На цени около 850 евро на кв.м. са продадени апартаменти на първа линия на плажа.

Повече от половината сделки са с апартаменти в най-ниската ценова категория, а над 95% от продажбите в района на Слънчев бряг са осъществени с рускоговорящи клиенти, показват данни на Bulgarian Properties.

Това показва, че интересът на руснаците се е изместил от традиционно харесвания от тях район на Варна на юг, най-вече поради липсата на ценова гъвкавост на продавачите от района на Варна – причините за това са разнородни, но най-важната е липсата на толкова масирано презастрояване в този район в сравнение с района на Слънчев бряг, коментират експертите.

Интересът към курортите по северното Черноморие остава по-слаб, като продадените ваканционни апартаменти са на цени до 30 000 евро. През изминалите месеци има активизация на покупката на селски къщи близо до морската ни столица.

Летният сезон води до

затишие в ски курортите,
но така или иначе, през 2011 г. и зимният сезон беше слаб за продажбите на имоти там, казват брокерите. Активността в Банско и района се запазва слаба, обемите на продажби са без изменение спрямо предходното тримесечие и спрямо миналата година. Средната цена на продадените апартаменти през изминалото тримесечие в Банско е 27 000 евро, като средната цена на кв.м. е 460 евро. Това са напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. За сравнение, през предходното тримесечие сделки в Банско се сключваха на средна цена 585 евро на кв.м., което прави спад на цените на база сключени сделки с 20%.

Макар и цените да са изключително ниски, интересът е много слаб и е насочен към наистина подценени имоти, които са на нереалистично ниски цени и чиито собственици са готови да продават на голяма загуба, до 60% от покупната цена преди кризата.

Продажбите в Боровец се осъществяват на 950 евро на кв.м., като покупните цени са средно 37 000 евро. Това са най-ниските офертни цени в курорта. Към Пампорово липсва интерес през последните месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *