post

Общо 179 са констатираните нарушения при извършената от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверка на морските плажове в края на юни и началото на юли. 41 от тези нарушения са съществени, като те са по-малко в сравнение с миналата година. Това съобщи зам.-министър Екатерина Захариева на пресконференция за готовността на Черноморските плажове за активния летен сезон.

През тази година контролът върху състоянието им е извършван внезапно от експерти на министерството, регионалните дирекции за национален строителен контрол, Морска администрация и общини.

Най-често констатираните нарушения са свързани с водно-спасителната дейност, недостатъчен брой спасители, медицинско обслужване, по-големи по площ или повече преместваеми обекти от одобрените, по-малко от 50 % свободна зона за плажуващи и недобро обезопасяване, поясни директорът на дирекция „Концесиониране” Милен Топалов.

По време на извършените проверки е издаден констативен акт за незаконно строителство на плаж “Каварна” – за построена бетонна площадка. Издадени са заповеди за премахване на буни в морето до плажа “Робинзон”.
Установените несъществени нарушения са липса на въже на спасителния плаж, неспазено работно време и други.

Три от проверените плажове са били напълно необорудвани – „Созопол-запад”, „Бяла централен” 1 и „Бяла централен” 4. На два плажа – „Ревиера” и „Русалка”, свободният достъп е бил затруднен, за което са издадени актове. 10-дневен е срокът за отстраняване на констатираните нарушения. В случай, че това не бъде направено ще бъдат наложени санкции, които са процент от концесионното възнаграждение. Последващи проверки ще бъдат правени през целия летен туристически сезон. концесионните или наемните договори.

„Позитивно е, че при плажовете, на които миналата година са били наложени големи санкции, тази година при тях не са констатирани нарушения. Такива са плажовете на „Албена” и „Златни пясъци”, които тази година са в много добро състояние. По-големите санкции вършат добра работа”, каза зам.-министър Захариева.

Плажовете в много добро състояние са 12 и сред тях са „Албена”, „Златни пясъци”, „Слънчев бряг – централен”, „Ривиера”, „Силистар”, „Равда” – Олимпийски надежди и Академия, „Смокиня – юг”, „Китен – юг”, „Дюни” и „Елените”.

Общо 60 са сключените концесионни договори, а 47 са договорите за наем на плажовете. Неохраняемите плажове през тази година са 65, като те с 11 по-малко в сравнение с миналата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *