post

Средните продажни цени на жилища в България са с 10,1% по-ниски спрямо същия период на 2010г. Това отчита индексът на Райфайзен Имоти за второто тримесечие на годината.

Спадът контрастира със стабилизиране на пазара и леко покачване на цените от първото към второто тримесечие на тази година. С 3,6% са по-скъпи имотите в средата на годината, спрямо началото й.

Спад на цените продължава да се наблюдава при новото строителство в квартали без изградена инфраструктура, при панелните и ЕПК сгради със силно амортизирани общи части, както и при старите недобре поддържани тухлени сгради без асансьор, се казва още в анализа.

От компанията посочват още, че цените се предопределят изцяло от продавачи и купувачи, а компромиси с качеството или инфраструктурата около обекта се правят само при значително занижена цена. 3авършените и добре изпълнени проекти с разрешение за ползване, в райони с изградена инфраструктура и достъп до обществен транспорт, запазват ценовите нива от края на 2010 г. и генерират нов клиентски интерес.

По-малко динамични са тенденциите в Пловдив и Варна – другите два града, които са анализирани в материала. Спадовете на годишна база там са съответно 2,6% в Пловдив и 6,9% във Варна. В морската столица тенденцията продължава и тази година, като цените са паднали с 1,5% за тримесечие, а в Пловдив са останали почти на място (+0,2%)

Андрей Анастасов
andrey_a@stroimedia.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *