post

Предлагането на нови офис площи в София продължи да се увеличава и през първата половина на 2011 г. и така общият обем достигна 1 378 000 кв.м, сочи доклад на международната консултантска компания Colliers International. Пазарът отбеляза ръст от 5%, разпределен по равно между офиси клас А и Б, като най-много нови сгради бяха завършени в периферията на столицата.

Модерните офис площи остават съсредоточени в най-голяма степен в периферните райони на столицата – 65% (898 228 кв.м), в сравнение с широк център (21%) и центъра на града (14%).

Свободните площи в София достигнаха 26%, което се равнява на 356 779 кв.м. Най-голям е делът им в периферията на града – 252 631 кв.м, а в центъра той възлиза на 30 278 кв.м.

„Усвояването на модерните офис площи ще отнеме няколко години. През последните години преди кризата, нетното усвояване варира между 80 000 и 120 000 кв.м на година. При над 350 000 кв.м свободни готови офиси и над 460 000 обявени в строеж, едва ли ще можем скоро да очакваме пълно възстановяване на офисния пазар”, заяви Антон Славчев, мениджър „Офис площи” в Colliers International.

Според него, нуждата от оптимизация на разходите и офис пространството e един от основните фактори, които движат офис пазара. Най-активни остават компаниите от аутсорсинг и офшоринг сектора, фармацевтичните компании и сектора на енергетиката.

Според Славчев, през последните няколко месеца доста наематели са избрали нова локация в широк център или периферните райони на града, премествайки стария си офис от центъра на града. „Много фирми избраха да преместят офиса си от жилищна в офис сграда, тъй като вече могат да си го позволят, а и новите проекти предлагат много повече удобства и подходящи условия за компаниите”, казва още Славчев.

Средният период на договорите за наем остава непроменен – от 3 до 5 години. В резултат на завишеното предлагане, наемните нива продължиха да падат, като в периферията на града достигнаха 7,5-8 евро/кв.м, в широк център – 8-11 кв.м, а в центъра на града – 10-15 кв.м.

Според Colliers, въпреки повишеното търсене от страна на офисни наематели, развитието на офис пазара ще зависи от стабилният ръст в инвестициите и позитивното развитие на икономиката като цяло. Стабилизиране на наемните нива може да се очаква най-рано след година, като изключение ще правят сградите с добро местоположение, разнообразни услуги и качествено управление, смятат от компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *