post

Румънската православна църква защити оспорван и скъпоструващ проект за изграждането на катедрала в Букурещ, като я определи като “необходимост и символ” за страната, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от “Дневник”.

Така църквата отговори на критики, според които катедралата “Спасението на народа”, чиято стойност ще възлезе на стотици милиони евро, е твърде скъпа. Тя ще бъде финансирана с държавни и частни средства, както и с приходи на църквата от продажби на свещи и на календари с образа на храма.

Само вътрешната декорация ще струва най-малко 100 милиона евро.

Колко са обаче разходите по построяването на църквата, не е ясно. В местните медии се появиха различни предположение, които варирайа от 500 млн. до  млрд. евро.

Идеята за строежа на новата патриаршеска катедрала се появява още през 1990 г, но все още не е започнал. Години наред се водят спорове за проекта и мястото, където да се издигне бъдещата катедрала.

След няколко промени на местоположението, правителството дава 11 хектара на църквата, но пък продължават реституционните претенции за 4000 кв. м от терена. Според последния проект църковният комплекс трябва да се издига на 120 м., да побира 5000 души и да съдържа архитектурни елементи от всички краища на Румъния.

Критики предизвиква обаче и дизайнът, който е определян и като “катастрофален, отчайващ кич”.

Над 85 процента от 22-милионното население на Румъния са православни християни. Църквата като цяло се радва на уважение в страната, отбелязва АП. По данни на информационния сайт “Зиаре” през последните 20 години в Румъния са били построени 4000 църкви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *