post

Осигурени са средствата за ремонта на прохода “Петрохан” и работата ще започне през септември. Това съобщи казала Искра Фидосова, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на партията.

За започване на рехабилитацията на прохода са необходими 3 млн. лева. Парите са нужни, за да бъде подписан договорът за строителството и да се гарантира авансът по него. По думите на Фидосова, средствата са осигурени след продължителни преговори с министъра на финансите Симеон Дянков.

С отпуснатите пари първоначално ще бъде рехабилитирана най-разрушената отсечка от 30 км на територията на област Монтана, както и няколко участъка от пътя за София през Петрохан. Тези отсечки са част от Лот 18 и включват два участъка от пътя Борован – Кнежа, прохода “Петрохан”, обхода на Берковица /Берковица – местността “Йончеви ханове”/ и “Йончеви ханове” – село Благово. Тези пътища се ремонтират по проекта “Транзитни пътища V”.

Целта на проекта е да се съкрати разстоянието от Северозападна България до столицата с 47 км. Той се финансира с държавно гарантирани инвестиционни заеми по бюджета на МРРБ за Агенция “Пътна инфраструктура” от Европейската инвестиционна банка и е на стойност 30 000 000. За участъците Петрохан – обход на Берковица и “Йончови ханове” – Благово има издадено разрешение за строеж през 2010 година.

Изграждането на обхода на Берковица ще започне най-рано догодина, тъй като по него трябва да се извършат допълнителни процедури, включително по актуализация на проекта, е посочила Фидосова. През следващата година ще бъдат рехабилитирана и пътната отсечка между Борован и Кнежа. Ремонта на Петрохан ще извърши консорциумът “Алпине – ПИН”, който е спечелил конкурса за изпълнител още през 2009 година, но поради липса на средства строителството не е започнало досега, посочиха от ГЕРБ. В момента се избира надзорникът на проекта, като в търга за консултант участват шест фирми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *