post

България се намира на 74-то място в класацията за глобална конкурентоспособност, което е с три места назад спрямо минлата година. Това сочи докладът, изготвен от експертите на Световния икономически форум (СИФ) в Давос – The Global Competitiveness Report 2011-2012.

Данните класират 142 икономики в света.

Причината за намалената конкурентоспособност на страната екипът на СИФ обяснява с влошаването на ефективността на стоковите пазари, технологичната готовност, степента на развитие на бизнеса, инфраструктурата и иновативността. Същевременно е отчетено подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образованието и квалификацията.

Най-конкурентноспособната държава в света отново е Швейцария. След нея се нареждат Сингапур, Швеция и Финландия, която отчита скок от миналогодишното 7 място до четвърта позиция.

САЩ се нареждат на 5 място, което се обяснява с икономическите проблеми на страната, спадът на доверието в политиците й и неспособността на правителството да се справи с този спад. В първата десетка са класирани още Германия (6. място), Нидерландия (7.), Дания (8.), Япония (9.) и Великобритания (10.).

Заради икономическата криза през тази година някои от държавите в ЕС отстъпват значително в оценката на конкурентоспособността си, отбелязват експертите. Румъния например се нарежда с 10 позиции надолу в класирането до 77 място през 2011 г. Освен това Гърция очаквано бележи изключителен спад в оценката си, като се срива до 90 място в класирането.

В Централна и Източна Европа по традиция сред членките на ЕС най-добре се представя Естония, която задържа 33 позиция, следвана от Чехия – 38. Словения отстъпва сериозно от 45 на 57 място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *