post

 

“Пристанищна инфраструктура” предвижда изграждането на две нови трафик кули във Варна и Бургас, като част от системата за управление на корабоплаването и корабния трафик. Това съобщи директорът на държавното предприятие Георги Генчев на информационен ден за Оперативна програма “Транспорт”.

Кулата във Варна ще е разположена в плавателния канал, свързващ морето с Варненското езеро, близо до квартал “Аспарухово”.

Очаква се двете кули да бъдат готови до 2013 година или да има сключени договори за изграждането им, за да се получи финансиране до 2015 година, подчерта Генчев, цитиран от радио “Варна”.

По думите му в момента се работи и върху изграждането на речната информационна система БУЛРИС за българския участък на река Дунав. Тя ще осигурява корабоплаването по реката и в края на септември и началото на октомври ще трябва да започне работа за първия участък от реката, а до края на годината и в останалата част.

Предвижда се и изграждане на единен информационен център за корабоплаването, който ще постъпват данните от морската система VTMIS и БУЛРИС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *