post

Бургаският административен съд определи за незаконно издаденото одобрение за строеж на фирма “Суис пропъртис” в защитената местност Иракли. Решението е от 8 септември и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, съобщи БНР.

Ако и последната инстанция потвърди решението на Административния съд в Бургас, строежът трябва да бъде премахнат, а районът – рекултивиран, допълват от националното радио.

С решението си съдът за първи път застана зад твърденията на природозащитници, че инвеститорите не отчитат т.нар. “кумулативен ефект върху природата”.

Проектът за застрояване на местността беше представен през 2006 г., като беше планирано строителните работи на ваканционното селище “Ривърсайд Вилидж” да започнат през 2007 г. След като в казуса се намесиха природозащитни организации, Министерството на околната среда и водите почти веднага наложи забрана на строителството за една година напред със заповед. На следващата година заповедта беше подновена, като от бяха изключени територии, предвидени за застрояване според действащия от 1997 година териториално-устройствен план (ТУП) на община Несебър.

Малко след това Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас издаде заповед за спирането на строителството заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж за обекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *