post

22 млн. лева са дадени за отчуждаване на земите по трасето на участъка от магистрала „Хемус” – Софийски околовръстен път – пътен възел „Яна”. Самото строителство струва 32 млн. лева, като над 20 години обектът е бил замразен. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на строителството на участъка, съобщи „Фокус” .

По думите му 400-те декара земя, които са били отчуждени, са стрували около 3-4 млн. лева. За отчуждаването обаче са дадени 22 млн. лева. „По-добре да го платим и да отпушим движението, отколкото и ние да го замразим за 22 години”, каза Борисов.

Регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че с изграждането на най-кризисния участък на изхода и входа на София ще бъде осигурена по-добра инфраструктура от и за столицата.

Първата копка на АМ „Хемус” е била през 1977 г. Участъкът, който се открива днес, е започнат преди повече от две десетилетия. Срокът, за който изпълнителите трябва да го завършат е 22 месеца.

Към момента автомагистралата свързва участъците Горни Богров – Ябланица и Варна — Шумен.

През 2010 г. Министерство на финансите отпусна 16 млн. лв. за изграждането на нови 7 км от магистралата, между шуменския квартал “Макак” до село Белокопитово. Правителство работи да вкара АМ Хемус в приоритетните транспортни проекти на ЕС по ОП Транспорт в програмния период 2014 – 2020 г. Идеята е строителството на оставащите около 275 км да стартира през вторият програмен период на ЕС в началото на 2014 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *