post

Именитият архитект Норман Фостър разкри подробности около най-новия си проект преди броени дни. Става дума за Межународно летище в Кувейт, проектирано според американските стандарти за устойчиво строителство „Leed”. Това ще е първият „зелен” еърпорт в света, твърди арх. Фостър.

Сградата ще се намира в пустинята и архитектурата й ще е съобразена с особеностите на горещия климат. Летището ще бъде защитено от пронизващите слънчеви лъчи с ефектен покрив, който ще придава усещане за лекота и светлина на терминала.

„Дизайнът е съобразен с спецификата на мястото и е вдъхновен от местните форми и материали”, споделиха архитектите от Foster + Partners.

Летището ще бъде оформено като детелина с три симетрични порти-криле за заминаване. Всяка от фасадите му ще е дълга по 1,2 километра и ще се простира на 25 метра височина.

В покрива ще бъдат оформени стъклени отвори, които ще филтрират дневната светлина и ще отклоняват директната слънчева радиация. Фотоволтаични панели ще събират слънчевата енергия. Зоната за разпределяне на багажа пък ще е заобиколена от прохладни водни каскади.

„Архитектурният облик на сградата ще бъде забележим не само от въздуха, но и от земята. Летището ще се превърне в символ на Кувейт”, смятат проектантите.

Редактор: Ина Папазова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *