post

С 20% до 40% е нараснал обемът на фасилити бизнеса у нас през последната година. Степента на покачване е различна за различните сегменти, но така или иначе развитието на този бранш в България става все по-осезаемо. До този извод стигнаха днес участниците в 6-тия Международен фасилити форум в София.

Всички големи търговски центрове, както и телекомите в страната, вече се ползват от услугите на професионален фасилити мениджър, обяви Бисера Иванова, изпълнителен директор на Facility Optimum Bulgaria. Над 80% от банковите институции също са оставили поддръжката на материалната си база в ръцете на професионална компания. Към фасилити мениджмънт фирма са прибягнали и повече от половината офис сгради в страната.

Най-голям е контрастът в ползването на фасилити услуги между България и страните от Западна Европа по отношение на техническата поддръжка. Тук едва 15% от сградите са наели фасилити компании за това, докато в Европа цели 95% от собствениците са осъзнали необходимостта на тази услуга. Не е случаен фактът, че техническите услуги са така популярни на Стария континент – там се акцентира върху превенцията на сградния фонд, вместо да се чака да настъпи повреда и едва тогава да се търсят решенията.

„От всички фасилити услуги в България най-популярна е охраната – 47% от тази дейност в страната ни се аутсорсва, докато в Западна Европа сигурността на над 85% от сградите се оставя в ръцете на външна компания”, коментира Бисера Иванова. „Друга сравнително популярна услуга тук е почистването – 35% от сградите ползват фасилити компания за това, но все пак на Стария континент цели 61% от собствениците решават професионалните фасилити мениджъри да се заемат с почистването”, допълни Иванова.

Редактор: Ина Папазова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *