post

Перловската река може да се превърне в пешеходно пространство с алеи за велосипедисти и площадки за отдих. Това съобщи главният архитект Петър Диков на първия международен форум по геотехническо и тунелно строителство, който се провежда тези дни в София.

В момента се проучва възможността за реконструкция на пространството на реката, обясни главният архитект. Идеята е реката да бъде вкарана под земята в тунел  между НДК и театър “София”. По този начин коритото й ще бъде освободено за пешеходно движение, велоалеи и спортни площадки.

Тунелното строителство може да бъде използвано и за решаване на проблемите на някои централни улици, които имат натоварен трафик, смята арх. Диков. Така например се проучва възможността за изграждането на тунелна алтернатива на бул. „Евлоги Георгиев“ от НДК до Орлов мост.

Тунелно съоръжение може да бъде построено и под бул. „Васил Левски“ от Софийския университет “Св. Климент Охридски” до Сточна гара. Подобни възможности се проучват и за още 2-3 столични улици, съобщи на форума арх. Диков.

Ина Папазова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *