post

Новоизграденият пътен възел „Стара Загора” на АМ „Тракия” беше открит офиално в петък. Откриваме този участък осем месеца предсрочно, за да може преди зимата да осигурим безконфликтно пътуване по този доскоро проблемен участък, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя връчи на председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров разрешението за ползване на пътния възел и акт 16, както и разрешение за ползване на ЛОТ 1 на АМ „Тракия”, Оризово-Стара Загора”, който е пуснат в експлоатация още през 2007 г., но без акт 16.

Отсечката Стара Загора – Нова Загора на автомагистрала Тракия ще бъде пусната през юни следващата година, а от юли ще се пътува до Петолъчката, коментира министър Павлова.

Положителна оценка за изпълнението на проекта даде еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан. Той посочи магистрала Тракия и софийското метро като едни от най-добрите примери затова, как новите страни-членки се справят с подобен род проекти. „България спазва графика, сроковете и успява да реализира икономии” ,каза еврокомисарят. Хаан увери, че през периода до 2020 г. страната ни ще получи допълнителни средства за магистрали и железопътна инфраструктура.

Системата на пътния възел, включително директните и индиректни връзки по схемата на пълна детелина, обхваща около 900 м. от дължината на трасето на автомагистралата. Пътният възел е изграден за 6 месеца и замести опасното кръгово движение, с което завършваше доскоро магистралата в участъка до Стара Загора.

Проектът „Доизграждане на АМ „Тракия ЛОТ-ове 2, 3 и 4” се съфинасира от Кохезионния фонд на ЕС, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *