post

Завърши второто издание на електронния конкурс за устойчива архитектура в България, 2020-9, съобщиха от Камара на архитектите в България. Общо 31 проекта се състезаваха в инициативата, чиято цел е която утвърждаване на зеленото и екологично строителство на сградите и синхронът им с околната среда. Електронният формат е подбран умишлено, за да сведе до минимум използването на хартия при провеждането на конкурса.

В раздел “Сгради” участваха 22 проекта, а в раздел “Градоустройство” – 9.

В категория “Сгради” първа награда взеха арх. Невена Гашарова с проект “Предприятие за производство на стерилизирани храни за деца”. Втора награда беше спечелена от арх.Владимир Колев участвал с проект “Жилищна сграда”, а трета награда получи арх.Иван Иванов с проект “Пасивна сграда с.Мухово, общ. Ихтиман”.

В категория “Градоустройство” първа награда получи арх. Петко Йовчев и екип с проект “Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона – гр. Бургас”. Втора награда спечели арх.Деница Атанасова – проект “Столипиново”. На трето място с равен брой точки бяха класирани два проекта. Екип арх. Величка Тименова и арх. Весела Мантова с проект “Жилищен комплекс с обществено обслужване, гр.Пловдив”, и арх. Десислава Димитрова с проект “Екоселище Елена – математиката на природата”.

Районна Колегия София-град връчи две специални награди. В Категория “Градоустройсто” тя беше спечелена от екип арх. Спас Смиленов, ланд. арх. Антоанета Йорданова и арх. Владо Цветанов за конкурсния им проект “Нов живот за панелните комплекси”. В категория “Сгради”, беше спечелена от арх. Цвятко Пенев и арх. Драганинска за офис сграда към Градински център в жк “Младост” – София.

Журито бе съставено от представители на различни водещи системи и организации за оценка на устойчиво строителство – арх. Весела Вълчева – експерт по LEED, арх. Андрея Момерин – експерт по BREEAM, Уорд Милър – LEED, арх. Лило Попов – зам. председател на САБ, ланд. Арх. Елена Попова – BREEАM, инж. Ваня Ботева – DGNB и арх. Николай Гълъбов – Build it green, КАБ.

Първото издание на конкурса бе организирано от Камара на Архитектите в България във връзка с честването на 20-тата годишнина на Съвета на архитектите в Европа (АСЕ) през 2010 година.  Печелившият проект от България бе изложен в сградата на Европейския Парламент редом с проекти от цяла Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *