post

Темата енергийна ефективност е сред водещите приоритети на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Това каза ресорният министър Лиляна Павлова на пресконференция вчера. Тя посочи работата и усилията, които ведомството полага за напредъка по изпълнение на програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради. Планира се в следващия програмен период да се насочат повече средства в тази област.

Предстоят законодателни промени по отношение на проблема с незаконното строителство, подчерта Павлова. Целта е да се разграничат функциите на ДНСК и на общините. Така за високата категория строежи (I – III) категория отговорност ще носи държавния орган, а за строежите от IV до VI категория – местната власт.

Специално внимание обръщаме на ВиК сектор, каза министърът. Това е и причината да получи лично от министър-председателя разрешение за обособяване на такъв ресор в МРРБ. Започваме работа по Стратегията на водния сектор, Закона за водите. Само така може да имаме качествено управление на ресурсите, посочи Павлова.

В момента регионалното министерство изготвя и Национална концепция за пространствено развитие, каза зам.-министър Николай Нанков, който отговаря за регионалното развитие. По думите му в момента е важно България да започне стратегическото планиране на регионалното развитие.

Разбира се пътната инфраструктура винаги сред основните въпроси, върху които сме съсредоточени, подчерта министърът. Към момента в процес на изпълнение са над 3000 километра пътища от републиканската пътна мрежа.

По отношение изпълнението на магистралите, започва тръжна процедура за Лот 2, очаква се до края на този програмен период да бъдат реализирани Лот 1,2 и 4 на АМ „Струма”. Лот 3 ще остане за следващия програмен период по ОП „Транспорт”.

От АМ „Хемус” – стартира изграждане на връзката на Околовръстния път София – Гара Яна, както и от Шумен до Белокопитово, коментира Лиляна Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *