post

Ще работим заедно за връщането на българските строителни фирми и на българските стоки на алжирския пазар. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на българо-алжирски бизнес форум в рамките на 19-тата сесия на Смесения комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество. Форумът бе открит от двамата съпредседатели на комисията – министър Трайков и министърът на водните ресурси на Алжирската демократична и народна република Абделмалек Селлал, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Двамата министри са обсъждали мащабната програма за строителство на жилища в Алжир, която също е възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави. България има добри традиции в отрасъла и компании с доказан международен авторитет и опит, които предлагат изключително привлекателно съотношение между цена и качество, каза министър Трайков. По неговите думи участието на български фирми в инфраструктурни проекти е перспективно, тъй като разполагаме с добър технически опит и квалифицирани специалисти.

Възможностите за търговия между България и Алжир са неизползвани докрай, стана ясно на форума. Сред стоките, които имат потенциал за ръст на експорта ни са храни, напитки, медикаменти и други фармацевтични продукти, медицинска апаратура, облекла, машиностроителна продукция, машини за хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, стана ясно по време на форума. Българските износители биха могли да увеличат доставките и на някои видове традиционно машиностроене, сечива и метални конструкции.

Министър Трайков обърна внимание и върху сътрудничеството между страните в сферата на туризма. Природните дадености и културно-историческото наследство на България затвърждават позициите й като привлекателна дестинация за целогодишен отдих.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *