post

Японското правителство е одобрило план за изграждането на резервна столица. Тя ще се намира на запад от Токио, на мястото на летище „Итами”, съобщава fakti.bg. Тя се създава в случай, че ако Япония бъде зсастигната отново от мощно земетресение или цунами, там ще могат да се преместят правителствените и административни учреждения.

Разрушителните земни трусове и цунами през пролетта оставиха след себе си хиляди загинали, разрушения и авария в атомната централа „Фукушима”. Правителството трудно успя да се справи със ситуацията в 13-милионно Токио.

За момента новата столица съществува само на хартия с работно заглавие Integrated Resort, Tourism, Business and Backup City – IRTBBC. Големината на града няма да е повече от 5 кв.км и в него ще бъдат построени административен и бизнес център, сгради на парламента и министерски съвет, а също така туристически и курортен комплекс, казино и паркове. Сред офисните сгради ще има и 652-метров небостъргач.

Архитектите на проекта смятат, че новият град ще може постоянно да се обитава от 50 000 души, а дневно в него ще могат да работят не по-малко от 200 000 души. Не е изключено много от компаниите в Осака да се прехвърлят в новата столица.

Основният недостатък на авторите на близнака на Токио е, че е помислено само за парламента, правителството, държавните и административни служби. При едно природно бедствие, по-голямата част от населението няма да може да ползва този град.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *