post

Възможно е проблемите в БДЖ да доведат до създаването на ново дружество. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНР. По думите му проблемите в компанията се трупат вече почти десетилетие и е нужна политическа роля за тяхното решаване.

Кризата в железниците е факт поради тежката финансова обстановка в момента, но роля играе и затварянето на “Кремиковци” и торовите заводи, както и кризата в тежката металургия като цяло. В състоянието, в което са, железниците не могат да съществуват, допълни още транспортният министър.

“Ако не успеем да оздравим тази железница, този оператор БДЖ, се търсят механизми за създаване на нова компания”, заяви още Московски и покани на разговор членовете на синдикатите в железниците.

Председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев посочи част от исканията към ръководството – в Съвета на директорите да бъде назначен и поне един железничар, както и представител от Министерството на финансите и Министерство на транспорта.

Има доста желаещи да напуснат системата на БДЖ, за да получат предлаганите шест брутни заплати, каза Бунев. Според него от предложението ще се възползват около 1000-1200 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *