post

Направена е първата реална стъпка по саниране на старите блокове с пари по Оперативната програма “Регионално развитие”. Това стана с обявяване на обществена поръчка за избор на Гаранционен фонд за жилищно обновяване. Предложения ще се набират до средата на януари, а изборът се очаква да стане до края на март. Това каза за БНР главният директор на Главната дирекция “Програмиране на регионалното развитие” в строителното министерство Деница Николова.

Средствата във фонда ще бъдат 13 млн. лв. от общо 63 млн. лв. по схемата за обновяване на сградите през този програмен период. В рамките на обществената поръчка, най-важният критерий е изгодната лихва по кредитите, които ще отпуска фондът.

Чрез него ще се предоставят нисколихвени заеми на асоциациите на собствениците или на съответно конкретни собственици от жилищна сграда. По този начин ще се даде възможност да се подсигурят по-лесно финансовия ресурс – 50% собствен принос, който трябва да имат към етапа на саниране на една жилищна сграда.

За фонд за жилищно обновяване следва да кандидатства финансова институция или обединение от такива, обясни още Николова. Единственото по-сериозно изискване към този фонд ще бъде да има лиценз от БНБ за предоставяне на кредити и гаранции, че може да оперира с такъв тип инструменти.

Деница Николова добави, че сред важните критерии в поръчката е предоставяне на гаранции на други търговски банки, които ще отпускат по-нисколихвени заеми на кандидатите за саниране. Важен показател е и таксата за управление на средствата и собственото финансиране, което ще предложи и финансовата институция, за да допълни инвестицията с цел предоставяне на нисколихвени заеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *