post

Проектът на арх. Владислав Николов спечели конкурса на Народното събрание за преустройство на зала “Света София” в бившия Партиен дом в зала за пленарни заседания на парламента. Това обяви председателят на журито арх. Георги Бакалов в сряда при публичното отваряне на проектите.

Спечелилият проект получава премия от 15 000 лв.

Проектът предвижда депутатите да работят на естествена светлина, като за целта залата ще има стъклен купол. Реализацията на проекта би струвала 9 217 123 лева. Едно от предложенията на архитекта, с което е спечелил журито, е решението да има зала за пресконференции под пленарната зала.

Новата зала на Народното събрание ще има 240 депутатски места. Има възможност за преустройство на залата при свикване на Велико народно събрание след разместване на столовете.

Преустройството на зала “Света София” (бивша зала “Георги Кирков”) на пл. “Княз Александър І” е много трудно, защото в момента тя е с 800 места и е използвана основно за концерти и конгреси, обясни арх. Атанас Тосев, който е член на журито. Освен намаляването на местата, залата трябва да се преустрои, като се остави място за трибуната и председателския състав.  Като друга трудност арх. Тосев посочи пробиването на тавана, за да се допусне естествена светлина, както и преустройството на главния вход.

Журито обаче препоръчва централният вход в импозантния социалистически стил да не се променя и да отпадне идеята за стъклен таван, защото така проектът ще стане по-евтин.

Целта на преустройството е народните представители да провеждат и пленарните си заседания в бившия Партиен дом, като сградата на Народното събрание остане като исторически паметник и място за тържествени прояви. Тук в момента са кабинетите на депутатите, провеждат се и заседания на парламентарните комисии.

За да се определи победителят, журито е провело девет заседания за периода от 5 октомври до 16 ноември 2011 г. То е оценило 11 проекта, от които три са отстранени по технически причини.  Сред критериите са били функционално решение, архитектурно оформление, интериор, решения за главния вход, елементи на осветление, икономическа целесъобразност.

Ако парламентът – възложител на поръчката, реши да бъде реализиран спечелилият проект, по преценка на специалистите това би отнело около година, при условие че отпадне идеята за стъклен таван.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *