post

Ще дадем свобода на общините да привличат инвеститори и дори да издават сертификати за данъчни облекчения за местните данъци и такси. Това заяви зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов на конференцията “Индустриален и логистичен парк Бургас – по-добрата концепция”, цитиран от “Стандарт”. Промените ще бъдат направени с новия закон за чуждите инвестиции.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров отиде още по-далеч, като предложи инвеститорите в индустриалните паркове да бъдат освободени от данък печалба през първите години. Предложение да се дават безплатни парцели на инвеститорите в индустриалния парк в града за първите години направи бургаският кмет Димитър Николов. Има възможност да се направят още по-големи отстъпки – освобождаване от данък сгради и намаляване на такса смет, каза кметът. Според него това ще позволи да се отворят нови работни места и да се намали безработицата в региона, която и сега е една от най-ниските в България – 4,7%, каза зам.-кметът по финансите Красимир Стойчев.

Очакванията са чрез новия индустриален парк в Бургас да бъдат разкрити поне 2000 нови работни места. Регионът и сега е привлекателен за чуждите инвестиции – за последните четири години от тях са вложени над 1 милиард евро, каза Стойчев. Бургас има шанс да преодолее кризата, а може би и задаващата се нова рецесия, оптимист е кметът на града.

Местните власти предвиждат чрез новия бизнес проект да се опростят значително и административните процедури. Вече е взето решение от местния парламент за създаване на общинско дружество, което ще привлече като партньор “Национална компания индустриални зони”. Дискусията по време на конференцията премина при огромен интерес от страна на местния бизнес и чуждите компании, работещи в Бургаска област.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *