post

Икономическото министерство започна 2012 г. с избистрена визия за ядрените планове на държавата, пише в. “Сега”. Тя предвижда изграждане на седми реактор в Козлодуй и вдигане на индустриално градче или технопарк вместо АЕЦ в Белене. “Площадката на АЕЦ “Белене” е подходяща за всякакъв друг вид производство, но не и за атомна централа”, изненадващо обяви вчера министър Трайчо Трайков по БНТ. Той се обяви за познатата алтернатива България да увеличи ядреноенергийната си мощ чрез изграждане на нови блокове на площадката на действащата АЕЦ “Козлодуй”.

“За мен площадката в Белене е прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. На брега на реката, с изградена инфраструктура, не енергийна обаче, с нелошо снабдяване с енергия, с възможност за комуникации. Така че все нещо в Белене ще има, дори и да не е ядрена централа”, поясни Трайков. Необяснимо е защо е избрано Белене, нормално е нов блок да има в Козлодуй. Във Франция например нови реактори се изграждат само на съществуващи площадки. Козлодуй е по-логичното, по-евтиното и по-разумно място да се строи нов блок, каза още министърът. По думите му изграждането на седми реактор там може да започне до 2 години, в мандата на сегашния кабинет. Както е известно, американската “Уестингхауз” има интерес към строителство на нова мощност в Козлодуй.

Трайков изтъкна, че правителството на ГЕРБ било променило тона в разговорите с руската страна за АЕЦ “Белене”. “Преди бяха свикнали да удрят с ръка по масата и още преди да са ударили, тука да са се разтърчали. Сега това не е така”, каза той.

Също вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев коментира пред журналисти, че засега няма решение на правителството за отказ от АЕЦ “Белене”. Нещо повече, лицензирането на проекта на руската “Атомстройекспорт” е в напреднала фаза и АЯР е изчистила всички неясноти и въпроси с компанията изпълнител. Цочев обяви, че “топката е в нашето поле”, без да посочи в какъв срок ще се произнесе агенцията. Ядреният регулатор вече 4 години проверява документацията на бъдещата централа.

И АЕЦ “Козлодуй”, и неродената “Белене”, са на световно ниво по безопасност според проведените стрес-тестове, обяви шефът на АЯР.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *