post

“Има спешна нужда най-накрая държавата да въведе реален контрол върху произвола на банковия сектор върху бизнеса”. Това заяви председателят на Асоциацията на българския бизнес Светозар Николов на пресконференция заедно с адвокат Веска Волева, която нашумя в последните дни покрай словесния си двубой с председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Николов призова хората да не теглят никакви кредити. По думите му от няколко години се извърша своеобразна приватизация на българския дребен и среден бизнес от страна на банките, които поемат контрола върху различни бизнеси в цялата страна посредством утвърдени практики и законодателство, позволяваще им да променят условията по кредитите.

Според него правилното решение е не министър Симеон Дянков да моли банките да намалят лихвите, а да се създаде законодателство, което да предоставя реални права за защита от банковия произвол. “Банките имат свръхголеми права за сметка на потребителите”, категоричен беше Николов. Той посочи, че с промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) банките имат права като държавата и общините по отношение на незабавното събиране на задължения. Именно тези законодателни постановки атакува и адвокат Веска Волева, която вече спечели няколко дела на първа инстанция срещу едностранното покачване на лихвите от страна на банки.

Според Светозар Николов в България има картел между банките за лихвите и условията по кредитирането, а в законодателно отношение банките са изключително облагодетелствани. От Асоциацията на българския бизнес има заведено дело, което в момента се намира във Върховния административен съд, въпреки че Комисията за дискриминацията е постановила, че няма нарушение. Също така от съответната комисия не са установили и доказателства за сключване на картелно споразумение.

Николов се обяви против задължението за използване на банкови услуги за преводи над 15 000 лева, както и срещу задължението за плащане на държавните такси по банков път, пише econ.bg.

От Асоциацията на българския бизнес настояват още за включване в Централния кредитен регистър на лизинговите дружества, както и на другите дружества, които отпускат кредити, за да може да се направи реална оценка на финансовия пазар на България.

Николов призова още да се изготви и приеме Закон за фалита на физическите лица, да се направи реформа в частното съдебно изпълнение, за да не бъде частният съдебен изпълнител посредник между гражданите и банките, както и да се въведе фигурата на финансовия омбудсман.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *