post

Във Варна започват масови проверки на изоставените сгради – паметници на културата. Поводът е пожарът преди две седмици в такъв имот, при който покривът на сградата се срути.

Във Варна има 600 обекта от национално и местно историческо значение, като 10 процента от тях са изоставени и се рушат, предаде bTV. Точно те ще бъдат обект на проверки, при които районните кметства ще издават предписания за аварийни ремонти.

Една трета от архитектурното наследство във Варна са сгради в окаяно състояние. Отговорност за поддържането на историческите постройки носят собствениците, но не всички го правят. Експертите подозират, че е заради разположението на къщите – в идеалния център близо до морето. “Това е тенденциозно. Знаете една сграда, когато не се поддържа, тя се руши и в последствие може да се адаптира, ако и бъде свален статутът й – да бъде построена нова сграда на нейно място”, смята адвокат Христо Облаков от Варненско историко-архитектурно дружество.

Изгорялата сграда е построена през 19 век. Тук турският консул е провеждал своите дипломатически срещи. Сградата е била паметник на културата до 1987 година. След демократичните промени собствеността се е сменяла няколко пъти, но никой не е влагал средства за поддръжката й. “През 1993 година с изменение на градоустройствения план тази сграда попада в трасето на разширението на булевард “Приморски” и практически с този план е обречена на премахване рано или късно”, обяснява Васко Симеонов, дирректор на “Устройство на територията” – район Одесос.

И тъй като градоустройствените планове не са обвързани със срокове, тази опасна сграда продължава да приютява бездомници и да е заплаха за минувачите. Заради поредния пожар и опастността тя да се срути, общинската администрация ще настоява да се премахне.

“Сградата е силно амортизирана и в много лошо състояние. Издирваме сега с категоричност да се знае кой е точно собственикът на имота, отправили сме запитване до Агенцията по вписвания за предоставяне на данни”, допълва Симеонов.

Задължението за събарянето е на собственика, но обикновено това го прави общината за сметка на данъкоплатците. Варненски историци пък ще се опитат да спасят сградата, връщайки й статута на архитектурен паметник.

Недобросъвестните собственици могат да бъдат глобени с до 3500 лева. Според специалистите обаче глобата е по-изгодна отколкото средствата за реставрация на имота. Важно е да се уточни, че архитектурните паметници са освободени от данък “сгради”, точно за да може тези пари да се влагат в тяхната поддръжка. Ако собствениците не го правят според Закона за паметниците на културата разходите за аварийни ремонти се поемат от общината или държавата срещу ипотека на имота. Такива практики в България обаче почти няма.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *