post

Колкото е по-малко жилището, толкова по-лесно се поддържа. Като живееш в апартамент, отвсякъде те топлят, а в къщата трябва да разчиташ само на собствените си сили. Всички сме чували тези доводи, които би трябвало да докажат колко по-добре е да живееш натъпкан на няколко квадрата, притиснат от шума и капризите на съседите в блок, вместо в къща. Това обаче много прилича на приказката за лисицата и киселото грозде.

Факт е, че къщите са по-трудни за поддръжка, но пък и е вярно, че те предлагат много повече удобства от апартаментите. Но са и по-скъпи от жилище в кооперация. Сигурно заради това българите продължават да се тъпчат в апартаменти и да са предпоследни в класацията за най-малки домове в цяла Европа.

Жилищата у нас предлагат средно около 25 квадрата полезна площ, показват данните на “Юник естейтс”. В градовете е още по-тясно – падат се по около 18 квадрата на всеки българин при 33 квадрата средно за Европа. По този показател изпреварваме единствено румънците, където всеки човек има с по два квадрата по-малко от нас.

Всички останали европейци се ширят в по-големи апартаменти или къщи. Най-просторно е в Люксембург, където на един жител се падат близо 70 квадратни метра площ. Второто място в Европа си делят Дания и Норвегия, където апартаментите предлагат средно по 55 квадрата на всеки член от семейството.

Прогнозите са в бъдеще търсенето на големи жилища да започне да расте. Още през 2012 г. очакванията са цените на гарсониерите да започнат да намаляват заради по-слабото търсене. В същото време интересът към по-големите градски апартаменти се увеличава и това вероятно ще повлияе на цените им в бъдеще, коментира Весела Илиева от “Юник естейтс”.

По-заможните хора вече се ориентират към покупка на къщи извън градовете, някои дори са склонни да пътуват по 40 – 50 километра всеки ден, но да живеят в просторен дом, далече от съседи. Това показват данните на “Юник естейтс” и “Адрес недвижими имоти”.

В момента и цените са доста по-приемливи, отколкото година или две по-рано, сочат данните на брокерите. Така че сега е моментът за нова къща, съветват те. Висока цена обаче може да бъде платена само за къща, която е с целогодишен достъп по хубав път. Другите условия, които вдигат цената, са материалите, от които е изграден имотът, и големият двор над 3 – 4 декара, коментират брокерите, цитирани от Стандарт.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *