post

Близо три години ще са необходими, за да се реализира проектът за преустройството на зала “Св. София” на бившия Партиен дом в нова пленарна зала за депутатите.

“Другата сграда на сегашното Народно събрание никой няма намерение да я продава или да прави мол, както на шега някой се изрази”.

Това каза архитект Владислав Николов от “Никонсулт” ЕООД за сградата, в която сега се провеждат заседанията на Народното събрание. Неговият идеен проект спечели конкурса за реновиране на зала “Св. София” в бившия Партиен дом, предаде “Дневник”.

Около две години ще са необходими за реализацията на проекта, но те ще са предшествани от поне шест месеца проучвания на идейния план, посочи той.

Архитектът обясни, че действащата сграда на Народното събрание по-скоро трябва да бъде запазена като представителна сграда, в която, ако се наложи, може да заседава Велико народно събрание. Според него за момента тя е тясна и неудобна за работата на депутатите.

През април миналата година Народното събрание обяви открит конкурс за изработване на проект за преустройството на “Св. София”, като журито включва представители на Народното събрание и архитекти. Бяха предадени 14 проектни предложения, от които 11 отговаряха на изискванията на възложителя.

През ноември проектът на “Никонсулт” ЕООД спечели първо място в конкурса с награда от 15 000 лв. В неговия идеен план се предвижда залата да има остъклен таван, а на входа на сградата на Партийния дом да бъде изградена стъклена козирка. Едно от изискванията в конкурса беше именно осигуряването на подходящо осветление в залата.

По време на обществено обсъждане на проекта, арх. Атанас Тосев, член на журито, коментира, че класираният на първо място в най-голяма степен е удовлетворил изискванията. Той обаче посочи, че предвиденият стъкленият купол е нож с две остриета.

“Много внимателно трябва да се подходи към това решение, защото не се знае какви ще са последиците. Поне на първо четене не можем да преценим”, каза той. Според журито такъв таван би представлявал проблем заради промените на времето и достъпът на достатъчно светлина в по-мачни дни.

Критика е отправена и към предложената козирка пред входа на сградата, като журито посочи, че в това отношение нито един от 11-те проекта не е успял да се справи. Това, с което класираният на първо място проект е впечатлил оценяващите, е проектирането на залата на две нива, което позволява създаването на зала за пресконференции под пленарната зала.

“Оценката на тези проекти не бива да бъде срок и пари. Конкурсите се оценяват само за идея и колкото по-добра е идеята, толкова по-добре”, каза архитект Тосев.

Проектът за нова пленарна зала ще струва между 9 и 10 млн. лева. Местата ще бъдат намалени до 240, но е предвидена възможност за размествания, за да се увеличи броят им, ако бъде свикано Велико народно събрание. Това е четвъртият опит за реконструкция на залата. Подобни конкурси са провеждани през 1996 г., 2003 г. и през 2008 г., но без да се реализират проектните предложения.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *