post

С гласовете на ГЕРБ и двама независими парламентът прие на първо четене промените в Закона за горите, с които може да се строят ски писти на държавна земя, без тя да се отписва от горския фонд. Промени има при добива и продажба на дървесина.

Законопроектът бе внесен от Министерски съвет и предизвика широко недоволство в цялата страна. Промените отговарят на исканията на компанията “Витоша ски”, която стопанисва пистите и лифтовете на “Алеко”. Фирмата спря съоръженията точно в началото на зимния сезон и постави ултиматум за промени в закона, за да ги пусне отново. От там поискаха да се даде възможност за изграждане на лифтове с отстъпено право на строеж.

Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението им се учредява за изграждане на ски писти, стълбове за въздушни електропроводи, стълбове за лифтове и влекове или на стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена, пише в приетия законопроект.

Той регламентира поземлени имоти в горски територии да се смятат с учредено право на строеж от датата на влизане в сила на подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на национални обекти, които стават публична държавна собственост, на обекти от републиканската пътна мрежа, включително изместването и реконструкцията на засегнатата от тях техническа инфраструктура.

Законопроектът предвижда още да отпадне издаването на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал. От три на една година се намалява изискването за професионален опит на горските инспектори със средно лесовъдно образование.

Срещу “лобистките” промени по време на близо двучасовата дискусия в пленарна зала се обявиха от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция. Те заявиха, че с даването на право на строеж в горски територии без промяна на предназначението се облагодетелстват определени лица.

Според Петър Курумбашев от левицата се урежда монополното положение за развитие на ски спорта и ски туризма. “Ако някой има влека и ски пистата и има ски училище, а друг има само ски училище, какво се случва” – отива си, даде пример той. Курумбашев възрази и срещу начина на приемане на промените. “Как влезе този законопроект в парламента – спряха лифта за Витоша”, припомни той.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров обясни, че текстовете на законопроекта ще бъдат прецизирани между първо и второ четене. Освен това според него дали се допускат конкурентни ски училища не е тема на този закон, а трябва да се регламентира в Закона за туризма.

“Най-големият проблем на този закон е свързан с добива и продажбата на дървесина”, каза Меглена Плугчиева от КБ. “Целият бранш е на нокти, заложени са абсурдни постановки, толерират се определени фирми, абсурдно е предложението само Софийската стокова борса да може да търгува с дървесина”, каза Плугчиева, цитирана от Медиапул.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *