post

Платнището, което оформя шатрата пред Централна гара София, се е скъсало в северната си част под тежестта на снега, предаде Би Ти Ви. При инцидента падналата снежна маса леко е наранила един човек.

Платнището е било чистено от снега с вишки, но това очевидно не се е оказало достатъчно, каза пред телевизията кметът Йорданка Фандъкова. Тя е на мнение, че шатрата трябва да се демонтира.

“Възложила съм спешна проверка за цялостната конструкция, за която експертите твърдят, че е добре. Предстои да се прави цялостна реконструкция на Централна гара. Ще настоявам да се включи и това пространство, защото моето лично мнение е, че това съоръжение не е подходящо за подобни места”, коментира Фандъкова.

Тентата пред Централна гара бе монтирана в края на 2003 г. по проект на арх. Жеко Тилев, когато основно бе ремонтирано и окологаровото пространство. Това беше един от проектите, с които се гордееше тогавашният кмет на София Стефан Софиянски.

При откриването на шатрата бе съобщено, че конструкцията е подобна на тази на олимпийския стадион в Мюнхен, а подобно съоръжение на Балканите се прави за първи път.

Изграждането на текстилно-мембранна конструкция с площ 5000 кв.м, хваната на пилони със стоманени въжета, струваше 1.6 милиона лева. Изпълнителят на проекта даде гаранция от 20 години на съоръжението.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *