post

Нов завод за екологично чисто гориво – пелети, отвори врати в Разлог, съобщиха от общината. Инвеститор е италианската компания “Проджетто Еколоджиа”. В завода ще работят 45 души.

„Когато се заех с изграждането на фабриката си поставих няколко цели, пряко свързани с дейността ни. Първо да се изгради инсталация за този вид производство, подобна или по-добра от съществуващите в Европа. Производство на продукт да бъде с качества подобни или по-добри от  тези на останалите пелети, които се продават в Европа. За нас и нашите клиенти е важно да се използва само дървесина, без никакви добавки в производствения процес. Инвестираме за обучение и квалификация на работници, които биха гарантирали бъдещото развитие на сектора. За нас всичко това е постигнато от нас в Разлог и днес този завод е реалност за България.”, каза директорът на фабриката Лино Леонардо Пилони.

Това е втория завод за производство на пелети в Разлог. Първият отвори врати още през 2006 година, но собствениците му го определят по-скоро като “експеримент”. Към края на 2008 година италианските инвеститори решават да построят новата фабрика. По думите им инвестиционния климат в общината е помогнал за откриването на новия завод.

Пелетът е екологично чисто гориво, което се произвежда от отпадъците от преработването на дървесината (дървени изрезки и стърготини). Тази сурвина е търсена и ценена на европейския пазар. Чрез производството на пелети се оползотворяват и преработват всички дървесни отпадъци, което води до създаване на един завършен цикъл, щадящ околната среда, категорични са от италианската фирма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *