Проектозаконът за създаване на по-добри условия за ползване на банков кредит у нас трябва да бъде готов днес. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от econ.bg.

Дянков поиска фиксиране на основния лихвен процент, над който банките да определят своя марж. Така всеки потребител ще може лесно да се ориентира от коя банка предлагат най-изгоден заем.

В законопроекта ще залегне и предложение за намаляването на банковите такси или пълното им премахване, както и отпускането на бързи кредити под 400 лв. Това ще удари и бизнеса с лихварство, който се извършва незаконно у нас и не подлежи на никакви санкции.

Новият закон за банковите лихви не се приема единодушно. От Българската стопанска камара (БСК) го подкрепят. Според тях трябва да се премахне едностранното променяне на условията от страна на банките.

Според президента Росен Плевнелиев лихвите на банките в България трудно могат да бъдат намалени с административни мерки, защото това зависи от условията на икономическата среда. Финансисти подкрепят мнението му.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *