post

Община Истанбул ще предостави два милиона евро за реконструкция на българската църква „Свети Стефан”. „Със своята архитектура църквата представлява ценност, както за християни, така и за мюсюлмани”. Това каза кметът на турския мегаполис Кадир Топбаш на среща с премиера на България днес.

Още вчера Топбаш изрази надежда реконструкцията на Желязната църква ще приключи до края на годината. “Знаете, че тя е на брега на Златния рог и се нуждаеше от укрепване, подпорите вече са готови”, заяви той.

Премиерът и кметът обсъдиха и въпроси от общ интерес и възможността за съвместна работа в различни сфери. Г-н Топбаш информира българския премиер за постигнатите договорености със столичния кмет Йорданка Фандъкова, по която покана е тук, двата града да осъществят проекти в областта на транспорта, инфраструктурата и озеленяването.

Борисов разказа за намерението на правителството минералните бани край Бургас, които според историческите справки са били любимо място на султан Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. По думите на премиера това ще даде тласък в развитието на историческия и културния туризъм и ще увеличи броя на турските туристи в България.

По време на разговора беше обсъден проектът за превръщането на Ески джамия в центъра на гр. Стара Загора в Музей на религиите, както и завършилата вече реставрация на Джумая джамия в гр. Пловдив. „Тези храмове, без значение от кого са били използвани през вековете, представляват уникално историческо наследство и аз благодаря, че българското правителство полага усилия за запазването им”, заяви кметът на Истанбул.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *