post

Столичани ще получават безвъзмездно собственост върху градинки, зелени площи, детски площадки и други прилежащи площи около блоковете си в жилищните комплекси, ако се съгласят десет години да полагат грижи за тях.

Това предвижда нов проект за наредба на общината за предоставяне на терените на етажните собствености. Предстои тя да бъде обсъдена от градския парламент, съобщава Труд.

Първоначално се предвиждаше площите да се отстъпват само за стопанисване, без да се прехвърлят някакви права върху тях. Изискванията бяха хората да почистват, ремонтират и поддържат териториите за собствена сметка без помощ от общината. При несправяне за домоуправителите следваше глоба от 50 до 500 лв.

Наредбата предизвика бурни негодувания от страна на столичани и обвинения, че общината само събира данъци, а абдикира от отговорностите си да поддържа кварталите. Омбудсманът Константин Пенчев също излезе със становище, че наредбата трябва да се преработи.

Според новия вариант градинките ще бъдат предоставени за стопанисване на обитателите на блоковете по тяхно искане и със заповед на районния кмет. Хората ще са задължени да почистват от боклуци и сняг площите, да се грижат за растителността и тротоарите. Но им се дава възможност да събират средства за това чрез поставяне на реклами в площите.

Столичани ще трябва да следят за доброто състояние на катерушките и други детски и спортни съоръжения и при проблем да сигнализират в общината.

Етажните собствености, които поемат градинките, ще имат предимство при кандидатстване за финансиране на проекти за тяхното благоустрояване от европейски, държавни и общински програми. Ще ползват преференции и при изграждането от общината на нови спортни и детски площадки и при ремонти на тротоари, улици, осветление.

Глобите за мръсна или неподдържана градинка остават от 50 до 500 лв. и ще се налагат на председателите на етажните собствености. Преди това районните кметства ще издават предписания със срокове за отстраняване на нередностите.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *