post

Близо 130 българи са сключили трудови договори, за да работят по строежа на новата централа на НАТО в Брюксел. Преди това те са били проучени детайлно от белгийските и българските спецслужби, съобщи “Труд”.

Първите 70 сънародници са били привлечени на обекта още миналата година, когато бяха избрани подизпълнителите на ултрамодерната сграда. По предварителни оценки тя ще струва около 1 милиард евро.

Българите нямат фирми, а са били наети директно от белгийски строителни компании. След като са им предложили договори, те са получили и разрешения за работа от белгийските власти.

Първите работници довели семействата си и много свои приятели. Службата по сигурността на НАТО, която е сложила строежа под строга охрана, периодично изпраща личните данни на наетите българи до представителството ни в алианса, за да бъдат проверени от българските служби. За щастие досега нито един от работиците не е имал проблеми с българската полиция или Темида.

Новата щабквартира на Северноатлантическия пакт трябва да е готова до 2015 г. Първоначалният проект на сградата бе готов още през 2005 г. Тя се строи върху терен от 250 000 кв. м срещу сегашната щабквартира – на магистралата от летище “Завентем” към Брюксел. Сградата ще е работно място на 4000 души В нея ще има банки, магазини и спортни зали.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *