post

Българо-британският инвеститор ZBS e подал оплакване към ЕБВР заради финансирането на мол проекти в България и потенциалния ефект от това финансиране на местния пазар.

ZBS е фирмата инвеститор в “Странд”, първият открит търговски център в България, разположен в Бургас. В основите на радикално различния дизайн на центъра е заложена концепцията за финансова и екологична устойчивост. През 2008 г ZBS е поискал помощ от ЕБВР за реализацията на проекта, но финансирането е отказано, тъй като търговският сектор е “извън стратегията на банката за България”. Месеци след това обаче ЕБВР е предоставила заем на друг инвеститор – GTC за построяването на мол в Стара Загора. Последвала е и втора инвестиция на банката, този път за построяването на мол Галерия в Бургас.

Инвеститорът на “Странд” в крайна сметка получава подкрепа от българска банка (КТБ) и в момента проектът е в напреднал стадий на строеж като, според бургаската фирма строяща центъра, той ще бъде завършен в срок и в рамките на определения бюджет.

ZBS счита, че ЕБВР е приложила двойни стандарти и не се е съобразила със собствената си политика за финансиране на проекти. Управителят на ZBS Дейвид Кауърд коментира: “Има нещо много странно. Последният път, когато на нас ни отказаха, бе заради това, че търсим заем, който да е над 50% от стойността на проекта. Същевременно, те са отпуснали заем на конкурентен проект, който потенциално надхвърля 100% от строителната себестойност”.

Според Кауърд ЕБВР подкрепя проекти, чиято себестойност е финансово нерентабилна за страна като България. “Подкрепяният от банката проект има себестойност два пъти надхвърляща тази на нашия проект. Тази цена ще трябва да се изплаща от местните търговци, а не от големите чуждестранни вериги, които получават огромни субсидии и преференции, платени от същото това финансиране. Последиците от високите наемни нива, за съжаление, са добре известни включително и от проекта, финансиран от ЕБВР в Стара Загора”, коментира той.

Целта на ZBS е да привлекат вниманието на обществеността към нуждата на малките и средни инвеститори да бъдат третирани от ЕБВР равностойно на големите международни фирми с идеята това да засили конкурентоспособността им. “Това ще направи местния пазар по-конкурентен, а нека не забравяме, че това е и основната причина за създаването и съществуването на ЕБВР.”, допълват от компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *