post

„Хюлет Пакард“ откри днес команден център за наблюдение и управление на критични технологични процеси. Центърът е втори по рода в света и първи в Европа. Той е уникален заради върховите технологии, внедрени в него, но и заради факта, че висококвалифицирани български специалисти ще управляват протичането на технологичните процеси, критични за работата на глобални предприятия във финансовата сфера, индустрията и телекомуникациите.

Центърът се намира в сграда 8А на Бизнес парк – София и е с капацитет от 150 работни места.

Президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемонията по откриването на командния център заяви, че България може да бъде световен играч на сцената на информационните и комуникационни технологии. „Аз съм сигурен, че рецептата за икономическия успех на България се базира на традиционни за страната ни индустрии, като земеделие и туризъм, само с индустрии с висока добавена стойност и индустрии на бъдещето“, коментира той.

„В България може технологиите на световно ниво много бързо да се адаптират и внедряват, може да се създават високоплатени работни места и перспектива за младите и добре образовани хора“, посочи още президентът, циитран от БГНЕС.

Доказателствата са днес тук, допълни той и уточни, че 4000 работни места са създадени напук на кризата. Тук са българи, които говорят 15 езика и казват на милиарди клиенти по тази планета работещи в най-големите технологични гиганти как да поддържат своите операции. Но най-уникалното, според Плевнелиев, е, че не е важно дали тук има технологии последен писък на модата, а това, че те се управляват от българи. Такива иновации ни поставят на картата на бъдещето, смята президентът. Той благодари затова, че над 500 високообразовани специалисти навън са се върнали обратно тук и са намерили своята перспектива в България. Над 1000 наши студенти получиха своето образование на световно ниво по програмата на Мазачузетския университет и на Харвард. Като президент се гордея с подобни инвестиции, ще ги подкрепям денонощно и се радвам, че съм президент на тази държава, която дава възможност на световните лидери да правят добър бизнес, глобално базиран и в България.

На откриването присъстваха също посланика на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик, Лудгер Ролман, вицепрезидент на направление “Отдалечени услуги за корпоративни клиенти” на Хюлет Пакард, Саша Безуханова, директор “Публична администрация за развиващите се пазара” в Хюлет Пакард, Преслав Павлова, директор “Отдалечени услуги” в глобалния център за отдалечени услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *