post

Базата на НСА в Несебър ще стане отново обект с национално значение, реши Правителството на днешното си редовно заседание. Мярката беше предложена от министрите Сергей Игнатов, Свилен Нейков и Лиляна Павлова слд като миналата седмица студенти организираха протести пред сградата на МС.

С настоящото решение базата ще се запази и на нейна територия няма да може да се строи. Общата площ на обекта е 85 декара, а в нея се провеждат практическите курсове на студентите от НСА.

Това не е първото подобно решение на Министерски съвет, припомня bTV. През 2010 година той отново обяви използваната от НСА база „Васил Левски” за обект с национално значение. Върховният административен съд обаче отмени решението.

„За втори път взимаме това решение и ще ви моля да го следите как се движи по институциите”, каза Бойко Борисов на ректора на НСА доц. Пенчо Гешев, който присъстваше на заседанието на кабинета. Премиерът се обърна и към съдебната власт с индиректен призив този път статутът на базата край Несебър да не се отменя.

Студенти от НСА, които също бяха поканени на заседанието на министрите, изразиха задоволство от изхода му и обясниха, че вече могат спокойно да спрат с протестите и блокадите на строителните машини на територията на базата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *