post

Следващата седмица ще е първото заседание на работната група за създаване на проектна компания за изграждането на VII блок в АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.

Реакторът, който трябваше да се използва АЕЦ “Белене”, все още не е напълно готов. Работи се по вариант къде да бъде съхраняван той, докато се подготви проекта за VII блок в централата в Козлодуй, за да бъде монтиран там. “Сигурен съм, че всички процедури по новия проект за VII блок на АЕЦ “Козлодуй” ще са много по-бързи, защото ще се залегне върху проекта на АЕЦ “Белене” – все пак само 50 км. делят едната площадка от другата”заяви Николов.

Припомняме ви, че преди около 2 седмици правителството одобри проекторешение за изграждане на седми блок в централата. Стъпката се предприема след отказа на България да строи ядрена централа в Белене.  Държавата няма да дава заеми и гаранции за проекта. Той ще се изгради на пазарен принцип и без да се използват парите на данъкоплатците. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков.

Отказът от централата в Белене беше пък обявен в края на март. Като мотиви за решението бяха посочени, че проектът е неизгоден, а и ядреният риск в зоната се запазва. Отново тогава стана ясно, че почти готовият първи блок ще бъде монтиран на една от площадките в АЕЦ “Козлодуй”.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *