post

Китай е започнал най-мащабната си инвестиция в България през 2011 година. Това обяви председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов, цитиран от Монитор. Тя трябва да бъде усвоена до 2015 г., а общата й стойност е 1,5 млрд. долара. От Пекин са отделили крупната сума, за да финансират няколко проекта в областта на енергетиката. Това ще бъде направено основно чрез държавното дружество XEMC Windpower, а до момента в

България са влезли около 50 млн. долара

по тази програма в  Североизточния регион.

Инвестицията ще обхваща не само изграждане на енергийни обекти, но и на заводи за сглобяване на оборудване, посочи Азманов. Той допълни, че в момента се търси подходящо място за изграждане на заводите, които ще открият между 300 и 500 нови работни места.

От промишлената камара се похвалиха, че това е най-сериозното вливане на капитал в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от страна на Поднебесната империя. Мащабният проект отстъпва единствено на закупуването на завод в Унгария, който е струвал на комунистическите предприемачи 1,6 млрд. долара.

В страната ни обаче предстоят още инвестиции, защото народната република измества икономическия си фокус от Западна Европа към източните части на Стария континент. Освен в енергийния сектор Китай има желание да влее средства в инфраструктурата, селското стопанство и в развитието на алтернативната медицина. Азиатците имат интерес и към

изграждането на завод за електромобили у нас

но по този въпрос преговорите са все още в начална фаза, обясни Азманов.

Представителите на камарата изнесоха и данни за провелата се през миналата седмица икономическа среща във Варшава между представителни делегации на 16 страни от ЦИЕ и китайския премиер Вън Цзябао. На форума в Полша е станало ясно, че Пекин ще отпусне кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, очаквайки да засили сътрудничеството си с този регион и да се повиши стокообменът. Целта е той да скочи двойно и да се балансира, защото сега Китай изнася 10 пъти повече стоки отколкото внася от тази част на Европа.

Освен това китайската банка за развитие е решила да инвестира общо 500 млрд. долара за периода 2011-2016 г. Средствата ще бъдат разпределени между ЦИЕ, Южна Америка и Африка. За тези 5 години държавите от ЦИЕ ще имат възможността да усвоят

инвестиции на стойност от 100 млрд. долара, а според Азманов България има всички шансове

да привлече значителна част от тези средства.

„В страната ни има предпоставки за привличане на капитали”, смята председателят на камарата. По негови думи ниската работна заплата, рекордно ниският корпоративен данък и запазването на европейски статут на продукцията са сред основните ни предимства.

В момента се работи по преместването в България на чешки завод за влакови мотриси, който наскоро е бил закупен от китайско държавно дружество, разкри Азманов.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *