post

В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, съобщи икономическият министър Делян Добрев в Козлодуй, цитиран от bTV.

Експертна група от няколко министерства се заема с пътната карта за реализирането на проекта, като първата стъпка ще бъде създадаването на проектна компания, която да е изцяло собственост на АЕЦ-а. Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора. Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

„Създавайки проектната компания още в началото, ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на атомната централа – така, както това беше направено с НЕК.

По думите на Добрев при строителството на „Белене” вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, е било поставено по риск финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити”, посочи Добрев.

Точно поради невъзможността да бъде погасен навереме, се налага един от големите кредити на компанията – в размер на 250 млн. евро, да бъде удължен поне с година. Такъв сценарий, според Добрев, е изключен за седми блок на „Козлодуй”.

„Проектната компания ще има първоначалния капитал, необходим за всички предварителни геоложки и социално-икономически анализи, без това да поставя под риск финансовата стабилност на АЕЦ-а”, коментира енергийният министър.

До една година ще може да бъде даден някакъв срок за реализирането на седмия реактор в АЕЦ „Козлодуй”. Дотогава ще се извършват предварителните дейности по проучване и изготвяне на проекта, каза още Добрев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *