post

Президентът Росен Плевнелиев предложи да се създаде нова агенция, която да отговаря за координирането, финансирането и всички други дейности по въвеждането на електронно правителство в България.

“Агенцията може да е под шапката на транспортното министерство, с отговорен заместник-министър и да е с ясни източници на финансиране и план за работа”, каза Плевнелиев, който заедно с вицепрезидента Маргарита Попова отчете свършеното за стоте дни от началото на мандата им.

Липсва център

По думите му в момента има три структури, които отговарят за внедряването на електронните услуги. В същото време всяко министерство харчи от бюджета си за развитие на информационни услуги, които обаче не са координирани помежду си. “Работата по електронното правителство ще отнеме години и трябва единна централизирана структура, която да носи отговорността и да отчита година по година свършеното, за да имаме електронни услуги”, заяви Плевнелиев, цитиран от Капитал Daily.

Това не е първото изявление на президента по темата. Само преди броени дни по време на заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции той предупреди, че електронното правителство може и да се провали, тъй като не е ясно кой точно носи отговорност за него. В отговор от транспортното министерство заявиха официално, че от септември 2011 г. действа Съвет за електронно управление, председателстван от премиера, в който влизат и петима министри.

Бавно и безславно

За дигитална администрация в България се говори повече от десет години, но все още предлаганите услуги от администрацията се броят на пръсти. След заплахата на Бойко Борисов от октомври 2011, че ще има уволнения, ако до шест месеца няма напредък, преди месец най-после бяха отворени офертите по проекта “Развитие на административното обслужване по електронен път”. Той е финансиран с 15 млн. лв. европейски средства и до  февруари 2013 г. трябва да свърже редица регистри, както и да развие нови административни услуги. Договорите с изпълнителите обаче все още ще не са сключени, тъй като тече срокът за обжалване.

В петък по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков обяви, че ще бъдат разпоредени две спешни проверки по конкурса въпреки напредналата му фаза, тъй като има съмнения за неотстранени нередности в заданието. Това крие опасност разходите по него да не бъдат признати и възстановени, затова ще бъдат проверени както техническото задание, така и офертите на участниците в конкурса, уточни Дянков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *