post

България, Турция и Катар имат готовност да създадат проектна компания за изграждането на пътя Свиленград – Русе. Параметрите на бъдещата скоростна магистрала ще бъдат договорени през следващата седмица. Това стана ясно след тринастранна среща между премиера Бойко Борисов, министърът на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер ал Тани и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В зависимост от становището на експертите има готовност от страна на Катар и Турция, да се направи смесена компания или консорциум, който да поеме проектирането и изграждането на този път, уточни Бойко Борисов. Ако тази компания стартира и се оправдаят инвестициите, след това тя може да стъпи и в други държави.

Премиерът Борисов допълни, че на срещата е дискутирана и магистрала Варна-Бургас-Истанбул, но като проект за по-далечно бъдеще, съобщи vesti.bg.

За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност, посочи премиерът. Той подчерта, че отношенията ни с нашите съседи в Турция са прекрасни, което също е от значение.

“Когато се планират инвестиции за милиарди евро в дългосрочен план е много важно да има стабилност – политическа, финансова, етническа”, коментира Борисов. Според него днешната среща е доказателство, че в нашия регион държавите могат да си сътрудничат и да си помагат.

Интерконекторните връзки са далеч от реалността, каза премиерът Борисов. Това се дължи на факта, че Турция може да даде газ на България само при критична ситуация. А Катар продава газ в райони, където си има свои пазари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *