post

Фасадите на сградите – паметници на културата, ще станат публична държавна или общинска собственост, съобщава Монитор. По този начин ремонтът им ще бъде реализиран далеч по-лесно и няма да се чакат частните лица – собственици на зданията, да намерят пари, за да ги оправят сами.

Идеята беше лансирана от кмета на София Йорданка Фандъкова, която обясни, че я заимствала от примера на Букурещ, където лицата на сградите са общинска собственост. Вчера градоначалникът се срещна за втори път в рамките на само 2 дни с кмета на румънската столица Сорин Опреску.

След разговора Фандъкова посочи, че ще предложи на депутатите да приемат промени в Закона за устройство на територията, с които да бъде записано, че фасадите на този тип здания са публична собственост. Дали общинска или държавна тепърва ще се изяснява.

„Важното е, че по този начин общината или съответно държавата ще носи отговорност за тях и съответно ще дава парите за ремонта”, обясни Фандъкова. Тя уточни, че това ще важи само за фасадите, а частните собственици ще продължат да разполагат свободно с останалите части на имота си.

Във втория ден от визитата си в Букурещ Фандъкова посети и центъра за градска мобилност на румънската столица. Равносметката от видяното там показала, че Букурещ има да догонва София по отношение на интегрирания градски транспорт.

За сметка на това столицата ни трябва да догони румънския град по отношение на внедряването на интелигентната система за управление на трафика. Очаква се процедурата по избора на изпълнител да стартира през септември, като с нея първоначално автоматично ще бъдат регулирани 20 кръстовища .

За целта ще бъдат поставени и датчици в асфалта, които ще броят автомобилите. Самата Фандъкова пък посочи, че след въвеждането на системата в Букурещ, където тя е обхванала 120 кръстовища, трафикът се е облекчил с 15%.

След срещата си с Опреску столичният кмет представи и кандидатурата на София за европейска столица на културата на туристически форум в Букурещ, в който участие взе и зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *