post

Проектнатa компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй” е регистрирана преди около десетина дни. Тя е с 2 млн. лева първоначален капитал – разделена от 200 000 акции, 100% собственост на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Идеята е, когато се изгражда един такъв проект, трябва да имаш яснота от самото начало, трябва да имаш проектна компания от самото начало. Нещо, което с проекта АЕЦ „Белене” никога го е нямало – не се е случвало и това е една от причите за провала на проекта „Белене”, каза той.

„В случая има проекта компания. Тя сама носи отговорност за реализацията на проекта. Има определен първоначален капитал, с който може да инвестира в социално-иконоически и финасови анализи. По този начин няма да застрашим финасовото състояние и стабилността на АЕЦ „Козлодуй”, защото точно това се случи с Националната електрическа компания. Това, че не е създадена проектна компания, не е случайно. Ако беше създадена проектна компания, тя има определен ресурс и се регистрира с определен капотал – 10, 20, 30 млн. лева. Когато ги похарчиш тези пари, спитраш проекта, защото не можеш даплащаш повече”, посочи Добрев, цитиран от Фокус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *