post

В България ще бъде изградена информационна система, която ще следи в реално време нивото на водата в реки и язовири, както и на дебелината на снежната покривка. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

Партньор на МОСВ в създаването на информационната система ще бъде НИМХ към БАН.

Все още не ясно колко ще струва нововъдението. Дори обаче цената му да е 10-15 милиона лева, то тще спести много повече пари от предотвратяване на природни бедствия, посочи министър Караджова.

След бедствието в село Бисер се заговори за създаването на независим орган, който да следи състоянието на язовирите и да осъществява контрол. Към днешна дата по въпроса няма никакво развитие.

На 13 март пък правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за водите. Тогава беше решено, че се създава координационен съвет по водите. В него влизат министрите на околната среда и водите, на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието, младежта и науката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *